петък, 18 юни 2010 г.

Росен Иванов от „Ейшън Глори“ още не се е завърнал у дома в Шумен



Шуменецът Росен Иванов, стюард на кораба автовоз „Ейшън Глори“, още не се е завърнал у дома си. Семейният апартамент на ул. „Ильо войвода“ 1 в Шумен днес беше пуст. Според съседи, моряците останали във Варна, където щели да им бъдат направени медицински прегледи. Съседско момче, приятелче на 15-годишния по-голям син на Росен Иванов и на съпругата му Янка, говорило с него по телефона и разбрало, че цялото семейство и двамата им сина са още във Варна. Днес по обяд мъжки глас на мобилния телефон на съпругата на моряка Янка отговори на обаждане от репортер на „Шуменска заря“, че Росен още не се е завърнал в Шумен, но не съобщи нито кога ще стане това, нито дали на телефона не е самият той или е брат му Ивелин. Към 17 ч. мобилният телефон беше вече изключен.
Осемте български моряци от екипажа на „Ейшън Глори“, които близо половин година бяха в плен на пиратите, се завърнаха в родината си. Самолетът им кацна на Летище „Варна“ малко след 21 ч. в четвъртък. Там с нетърпение ги очакваха техните роднини и приятели, а малко по-късно моряците дадоха брифинг. Сред тях е бил шуменският моряк.
Пиратите освободиха кораба след получен откуп. По неофициална информация сумата е между 5 и 6 милиона долара. Капитанът Велико Великов разказа, че на 31 декември те получили информация от компанията оператор „Зодиак“ за опасност от пиратско нападение. Сменили курса, но въпреки това пиратите ги очаквали. Корабът имал висок борд, но товарната рампа послужила на похитителите за стълба. Според него дори и да са във военен конвой, обикновено конвоиращият кораб е от единия борд, а пиратите нападат от другия борд. „Това са деца на 14-15 години, много добре въоръжени.“
Правителството е организирало моряците от двата освободени от плен кораба „Сейнт Джеймс парк“ и „Ейшън Глори“ да си отдъхнат в Хисаря заедно със семействата си.

Няма коментари:

Публикуване на коментар