петък, 18 юни 2010 г.

Европейски проект приключи в Помощно училище „Васил Друмев“




През тази учебна година в Помощно училище „Васил Друмев“ беше реализиран проект, спечелен от учебното заведение по оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“, в схемата за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ „Да направим училището привлекателно за младите хора“. Неговата тема е „Работилници за извънкласни и извънучилищни форми за интегриране на деца с увреждания“. Проектът е на стойност 26 000 лв. и е реализиран от педагогическия екип със 175 деца.
Според Даня Герасимова – зам.-директор на училището, той е съобразен с творческите интереси на децата. Акцентира и върху разнообразието на етносите, социализацията на деца с увреждания, както и преодоляването на случаите на агресия, като насочва енергията на учениците в положителна посока.
Децата в училището са с умерена умствена изостаналост и с множество увреждания, затова различните дейности са съобразени с техните възможности. Учениците от I до X клас са работили в групи в три ателиета: „Сценично изкуство – куклено и актьорско“, „Музика и пеене“ и „Декоративно, приложно и изобразително изкуство“. В рамките на проекта е освежена и оборудвана с озвучителна техника актовата зала на училището. Осъществени са и атрактивни изложби и концерт-спектакъл, в които учениците са участвали с голям ентусиазъм. Но най-вълнуващо за тях е останало изнесеното обучение с екскурзия до Габрово, Дряново, Арбанаси и Трявна.
Според авторите на проекта, резултатите показват, че заниманията с изкуство, досегът с фолклора и традициите на различните етноси допринасят за пълноценното им участие в образователния процес и социалната им интеграция. Амбицията на педагогическата колегия в Помощно училище „Васил Друмев“ е да разработи проекти, които ще са насочени към реконструкцията на училищната сграда и рехабилитация и терапия на децата, тъй като те се нуждаят и от специални медицински грижи.

Няма коментари:

Публикуване на коментар