събота, 3 юли 2010 г.

Десетки държавни имоти пустеят в Шуменска област




Над 60 безстопанствени държавни имота в Шуменска област пустеят от години, вандали разграбват каквото е останало, а обектите се рушат и никой не мисли за тяхното стопанисване. Това е установил след проверка областният управител Димитър Александров, който е сезирал министерствата за тяхната собственост на територията на областта. В отговор шуменският губернатор е получил писмо от главния секретар на Министерския съвет Росен Желязков, който нарежда на всички областни управители в страната да последват примера на колега си от Шумен и да инспектират държавните имоти в своите региони.
„По мое наблюдение, още преди да стана областен управител, на територията на Шуменска област има десетки имоти, които от години не се използват. В същото време те остават държавна собственост и се водят към някое от министерствата или агенциите. Много пари се дават за тяхната поддръжка и тяхната охрана, а биха могли да се използват по-ефективно от частния бизнес или от някои държавни ведомства“, коментира на пресконференция днес областният управител Димитър Александров. Той уточни, че проверката на пустеещите държавни имоти е направена антикризисно. „Целта е да свием разходите и да увеличим приходите. За тези сгради се изразходват много държавни пари за поддръжка, докато евентуалната им продажба би могла да донесе приходи в бюджета“, допълни шуменският губернатор.
По неговите думи, в активите на МБАЛ има 4 имота. Най-големият от тях е профилакториумът във Върбица, където преди години шуменци са ходили да се лекуват от стомашно-чревни заболявания. Сградата все още не е окрадена и разбита. Болницата притежава също така терен от 800 квадрата в Кранево и 2 масивни сгради в Шумен.
Изпълнителната агенция по горите притежава общежитие във Върбица, което е в окаяно състояние. В общините Нови пазар, Велики Преслав и Паламара агенцията има десетки изоставени горски хижи. Националната ветеринарномедицинска служба притежава 22 запустели ветеринарни лечебници по шуменските села. „За съжаление тяхното състояние е много лошо, има места, където и сградите вече ги няма“, подчерта Димитър Александров.
Агенция „Пътна инфраструктура“ е собственик на 15 пустеещи пътни кантона в Шуменско.
Министерството на образованието, младежта и науката притежава пионерски лагер във Върбица. „Това е една сграда, която в момента има дървета, поникнали по балконите“, каза Димитър Александров и допълни, че просветното ведомство е собственик на още една сграда там на площ от 15 декара. По неговите думи, няколко бивши пионерски лагера в Шуменска област пустеят. „Имотите на Министерството на образованието, младежта и науката са в забранителния списък, но това не означава, че не биха могли да се предприемат съответните мерки. Аз не виждам кога в тези лагери ще ходят пионерчета. Имотите могат да бъдат продадени и да се развива туризмът“, коментира Димитър Александров.
Пустеещите държавни имоти не са под разпореждането на областния управител, поради което той може само да сезира отделните ведомства да се погрижат за собствеността си. „Идеята е тези имоти да се продадат на бизнесмени, които биха могли да ги разработват и да изкарват пари от тях. Нямам представа колко от тях ще се продадат и на каква цена, защото тепърва ще се прави данъчна оценка на всеки имот. Те ще се продават от Агенцията по приватизация“, коментира областният управител Димитър Александров.

Няма коментари:

Публикуване на коментар