събота, 19 юни 2010 г.

Змии и гущери щъкат из Тракийския квартал




Районът между Гимназията по облекло и хранене и ул. „Кольо Фичето“ в Тракийския квартал представлява голяма поляна, обрасла с трева и тръни с огромни размери. След сигнал на наши читатели, че оттам изпълзяват многобройни змии и гущери и се развъждат всякакви опасни насекоми, наш екип се подготви като за африканско сафари. И не сбърка.
Теренът наистина е непроходим и изглежда страховито. Хората от осеметажните блокове наоколо са силно притеснени и обезпокоени за децата си, които играят навън и близката „джунгла“ силно ги привлича.
Според жителите на квартала, пълзящите наоколо змии и гущери са обичайна гледка, включително и по стъпалата на входовете. Те твърдят, че в апартаментите им са плъзнали огромни стоножки, а бълхите, кърлежите и други по-дребни твари са навсякъде. И всичко това, според хората, приижда от въпросната поляна, изоставена на волята на природата. Друго, което притеснява обитателите на околните блокове, е реалната опасност от пожар през горещите летни месеци, както се е случило преди две години.
Хората твърдят, че мястото е общинско, било предвидено за застрояване и миналата година тревата била окосена. Сега очакват съответните служби в кметството да направят всичко необходимо, за да спасят тях и децата им от всички пълзящи и летящи твари. Проверката ни в Шуменската община, обаче, установи, че този терен не е общински, а е частно притежание на различни собственици. Според кметската администрация, те би трябвало да имат ангажимент както да го оградят, така и да се грижат за благоустрояването му. Въпреки че имотите са частни, на общинското предприятие „Паркинги, гаражи и благоустройство“ било възложено да окоси тревата около оформената вече пътека, макар че общински терен в този район е само една тясна ивица край югозападната част на оградата на Гимназията по облекло и хранене. Този, за който гражданите твърдят, че е предвиден за строителство на общински жилищни сгради, се намирал в южната част на кв. „Тракия“, заявяват от кметството. Но за хората е важна тяхната безопасност, а не чии са имотите. И ако те са частни, Шуменската община има механизми, с които да санкционира собствениците им за безстопанственост, която заплашва здравето и живота на хората от квартала. А те са данъкоплатци като всички останали.

Няма коментари:

Публикуване на коментар