неделя, 6 юни 2010 г.

Общината погва изпълнителите по ИСПА за некачествено асфалтиране





Община Шумен започва от утре масови проверки за качеството на възстановителните работи и асфалтирането на уличните настилки и тротоарите след прокопаванията по водния проект ИСПА. Това стана ясно по време на заседание на Комисията по безопасност на движението днес.
Поводът е сигнално писмо от Областната дирекция на МВР в Шумен до кмета Красимир Костов, в което се казва, че изпълнението на дейностите по ИСПА, влошените условия за движение на моторните превозни средства по уличната мрежа и съществуващата вертикална и хоризонтална маркировка не кореспондират с интензивния транспортен и пешеходен поток в града. В документа се посочва още, че общината би трябвало да вземе адекватни мерки като собственик на общинската пътна мрежа за обезопасяване и ремонт на разкопаните участъци по улиците, както и да преразгледа вертикалната сигнализация.
„Вече има регистрирана катастрофа на бул. „Симеон Велики“ заради некачествено асфалтиране на пътното платно в участъка от кооперативния пазар до зала „Младост“. След няколко устни предупреждения от страна на кмета към изпълнителя на проекта ИСПА – консорциум „Шумла“, за възстановяване на разкопаната улична настилка, в сряда ние им отправихме писмен ултиматум, в който заявихме, че ако до 16 часа днес не бъдат възстановени поне напречните разрези, ще им бъде съставен акт по Наредба 1″, категорично заяви заместник-кметът Митко Киров, който е председател на Комисията по безопасност на движението. Той допълни, че само за един един инспекторите са съставили 4 акта за некачествено асфалтиране на прокопани участъци по ИСПА.

„В Наредба 1 е записано, че инвеститорите и изпълнителите на строителство на територията на общината са длъжни да отстраняват нанесените повреди на тротоарните и уличните настилки в срок от 10 дни. За нарушителите са предвидени глоби от 100 до 5000 лева за физически лица и имуществени санкции от 500 до 20 000 лева за юридически лица. Това означава, че който не възстанови общинската собственост, наречена улично платно, независимо какви параметри е записал в договора си и какви срокове за изпълнение има, той ще бъде санкциониран по наредбата“, подчерта Митко Киров. „Писмото ни бе писмо на добра воля, от утре добрата ни воля ще бъде сведена до стриктното спазване на Наредба 1″, увери заместник-кметът Митко Киров.

Няма коментари:

Публикуване на коментар