понеделник, 7 юни 2010 г.

Масово двойки на изпита по география на матурите



Средният успех на матурата по български език и литература в Шуменска област през тази година е Добър 3.98. Този резултат съвпада с миналогодишния, който бе абсолютно същият. На държавния зрелостен изпит по български език и литература се явиха 1746 зрелостници от региона. Матура по втори предмет държаха 1864 абитуриенти. Това съобщи на пресконференция днес началникът на Регионалния инспекторат по образованието доц. Добромир Добрев.

Най-добре на матурата по български език и литература са се представили зрелостниците от община Шумен, които имат среден успех Добър 4.17. Най-ниски оценки са получили абитуриентите от община Венец със среден успех Слаб 2.92.
В Шуменска област най-високи резултати на държавния зрелостен изпит по български език и литература са постигнали ГПЧЕ „Никола Й. Вапцаров“ със среден успех Много добър 5.37, с 65 отлични оценки, 4 от които са пълни шестици. На второ място е ПМГ „Нанчо Попович“ със среден успех Много добър 5.26, с 60 отлични оценки, 2 от които са пълни шестици. СОУ „Йоан Екзарх Български“ заема трето място със среден успех Много добър 4.60 и с 6 отлични оценки. Професионалната гимназия по икономика е на четвърто място със среден успех Много добър 4.56 и 16 отлични оценки.
На втория държавен зрелостен изпит учениците се явяват на избран от тях предмет, като повече от половината през тази година бяха избрали географията. 931 зрелостници от Шуменска област писаха по география. Средният успех за региона е Слаб 2.97. Има само 2 отлични оценки, като едната е в Професионалната гимназия по икономика в Шумен, а другата в СОУ „Васил Левски“ в Нови пазар. Броят на двойките е 530. В училището в село Венец примерно на матура по география са се явили 25 деца и всички са изкарали слаби оценки. Трагично е положението и в Професионалната гимназия по машиностроене в Шумен, където от 47 явили се ученици 42 са получили слаби оценки.
„Най-добрите резултати в Шуменска област са по английски език. Средният успех от държавния зрелостен изпит е Много добър 5.11, който се е формирал от 146 явили се зрелостници. 58 от тях са получили отлични оценки, като 4 са пълните шестици. През миналата година бяхме най-добри в страната по френски език, надявам се сега да сме на висока позиция по английски език“, посочи доц. Добромир Добрев. Той коментира, че от резултатите, получени на втория държавен зрелостен изпит в региона се усеща липса на мотивация в учениците от професионалните гимназии. „Мотивация реално при тях няма, тъй като по-голяма част нямат намерение да кандидатстват и да продължат образованието си във висше учебно заведение и продължават да си избират предмет, без да имат подготовка по него“, подчерта той. По неговите думи, в Министерството на образованието, науката и младежта съществува идея за втори държавен зрелостен изпит на професионалните гимназии да се признава изпитът по специалността. „В тази идея има резон. Аз съм против да се пипа изпитът по български език и литература, който трябва да остане за всички, но при втория изпит може да се мисли и проблемът да се реши в тази посока“, заяви доц. Добромир Добрев.
Очаква се до 9 юни да бъде изготвен съпоставителен план за региона, от който ще стане ясно дали има големи разлики между годишните оценки на зрелостниците и оценките, получени на матурите.

Няма коментари:

Публикуване на коментар