сряда, 16 юни 2010 г.

Съветниците подкрепиха реформите в два социални дома за деца



„Промените, които правим в социалните домове за деца, не са самоцелни. Реформите се налагат от Европейския съюз, те са държавна политика. Това, което предстои, е закриване на институциите. Допреди две години бе невъзможно и страшно да кажем, че ще закриваме институции, но сега все повече говорим за това открито. Реформите означават точно това – няма да има институции, няма да има места, където да се отглеждат по 60-100 деца при такива условия“, коментира Симона Паносиян – директор на общинската дирекция „Социална политика и здравеопазване“, по време на извънредната сесия днес.
В момента 7000 деца са настанени в такива домове у нас, като 1500 от тях са с увреждания. В процеса по извеждане на децата от социалните домове и настаняването им в приемни семейства или центрове от семеен тип ще се използват средства от оперативните програми. До две години ще бъдат закрити приютите за деца с увреждания и за деца, лишени от родителски грижи.
Да бъде намален капацитетът на Дом „Калинка“ в шуменското село Васил Друмев от 50 на 40 места и да бъде изграден Дневен център за деца с увреждания със седмична грижа като държавно делегирана дейност за 10 деца от началото на следващата година, реши на сесията днес общинският съвет в Шумен. Решението за Дом „Детелина“ е идентично, като от 1 януари 2011 г. капацитетът на дома ще бъде намален на 55 места и ще бъде разкрит Център за настаняване от семеен тип за деца.
До 20 юни община Шумен трябва да кандидатства с два проекта, поради което бе необходимо местният парламент да вземе предварителни решения до тази дата.
Единият проект се нарича „Модернизация на общинската образователна инфраструктура на град Шумен“ по Оперативна програма „Регионално развитие“. Той е свързан с детските градини и в него са включени три училища – ПМГ „Нанчо Попович“, Шесто основно училище и Основно училище „Д-р Петър Берон“. Сумата за съфинансиране е 805 260 лева, като тя представлява 15 % от общата стойност на проекта. Средствата ще бъдат заделени от бюджетите за 2011 г. и 2012 г. Другият проект касае само обезпечение, като кметът Красимир Костов трябва да подпише запис на заповед на стойност 1 131 586 лева. Става въпрос за проекта за обновяването на централната градска част по Оперативна програма „Регионално развитие“.
Общинските съветници приеха изменение на предишно решение на местния парламент, свързано с продажбата на обособени части от старата поликлиника. Става дума за първия етаж, където сега се намира медицински център „Св. Иван Рилски“. Мотивът на потенциалните купувачи – представителите на самия медински център, да не се явят на конкурса е бил, че цената е много висока с включването на двата гаража. Първоначалната цена бе 790 000 лева. Сега двата гаража се изваждат от цялата част и цената намалява на 650 000 лева, като включва първия етаж. Четирите гаража ще се продадат самостоятелно на търг. Това решиха съветниците на извънредната сесия днес.

Няма коментари:

Публикуване на коментар