сряда, 9 юни 2010 г.

Държавата орязва парите за Шумен, предстоят драстични съкращения



Държавната субсидия за община Шумен ще бъде орязана драстично, като от 1 юли 2010 г. в общинския бюджет ще постъпят 3.5 милиона лева по-малко от планираните средства за държавно делегирани дейности. Това съобщи на редовен брифинг днес кметът на Шумен Красимир Костов. По неговите думи, това ще доведе до невиждани съкращения в общинската администрация, големи икономии, орязване на капиталовата програма на Шумен и стопиране на редица строителни обекти в града. Общата численост на администрацията е 208 души, като 52 от тях са кметове на населени места и кметски наместници и по закон не могат да бъдат съкратени. Остават 156 общински служители и 30 % от тях ще бъдат съкратени. Това означава, че 46 чиновници в Шумен от 1 юли остават без работа.
„Преди разговора ни с вицепремиера и министър на финансите Симеон Дянков актуализацията на републиканския бюджет предвиждаше с 20 % да се намалят разходите в министерствата, а за общините бе отредена участта парите да бъдат орязани с 30 % от 1 юли, което представлява 15 % на годишна база. В цифрово изражение това е 138 милиона лева по-малко от държавно делегираните дейности в общия обем на финансиране на местната власт“, посочи кметът на Шумен Красимир Костов. Той допълни, че представители на Националното сдружение на общините в Република България (НСОРБ) са направили анализ, според който подобно драстично орязване на общинските финанси би довело малките общини до фалит, а на по-големите би създало изключително сериозни проблеми. Красимир Костов припомни, че в последните три години държавата не изпълнява коректно ангажимента си по поддържането на общинските пътища, средствата за зимно почистване са орязани, чувствително се съкращават парите за капиталови разходи на общините. „Аз се радвам, че по време на дискусията вицепремиерът Симеон Дянков прие общото разбиране. Жалко е, че той не знаеше подробности относно работата на органите на местната власт, защото ни бе наложено да реализираме 30 % съкращение в администрацията, без да се отчете фактът, че ние имаме длъжности като кметове на населени места, които не могат да бъдат съкратени. И когато те се извадят от общия персонал, се оказва, че останалата част трябва да бъде съкратена с 44 %. Така се създават едни абсурдни пропорции и ние се връщаме към бюджет 2004 г. – 2005 г.“, подчерта кметът Красимир Костов. „След като се договорихме, остана ангажиментът на вицепремиера Дянков да внесе корекция в записа за проекта за актуализиран бюджет и да бъде върнато договореното с премиера съотношение, а именно орязване на общинските бюджети с 20 % от 1 юли, което е 10 % на годишна база“, допълни Красимир Костов. По неговите думи НСОРБ ще внесе в Министерството на финансите уточнените на срещата с министър Дянков възможности за подпомагане под друга форма на финансирането на общините в страната. „Лично аз считам, че на базата на тази среща към момента на гласуване на проекта за актуализиция ние ще бъдем орязани на ниво 20-23 % от 1 юли, което за община Шумен се равнява на около 3.5 милиона лева до края на годината. Тези 3.5 милиона лева общо държавно финансиране не можем да ги компенсираме отникъде и просто ще се забави развитието на община Шумен. Големите проекти ще бъдат разгледани по приоритетност и най-вероятно ще завършим тези, които сме започнали, а останалите няма да ги стартираме“, обясни шуменският градоначалник.
Кметът Красимир Костов отбеляза още, че в направлението социални дейности и здравеопазване в община Шумен вече са започнали разговорите за актуализация на бюджета. В някои структури е направен преглед на реализирането на антикризисните мерки. До края на юни ще бъде осъществен анализът и в другите структури. Готовността за оформянето на актуализацията на общинския бюджет ще бъде факт в периода от 10 до 20 юли.
„Ситуацията е сериозна, респектиран съм, но не съм уплашен. Много трудно ще бъде да успеем да съчетаем броя на хората в администрацията с функциите и дейностите, които трябва да се извършват. Това е огромно предизвикателство, но ние ще му отвърнем и ще търсим нестандартни решения“, заяви Красимир Костов. По неговите думи, антикризисните мерки ще бъдат в посока на прехвърлянето на дейности от общинската администрация към общинските предприятия.

Няма коментари:

Публикуване на коментар